Vstup na vlastní nebezpečí.

1,5 * šachové figury na začátku hry

Šachy. Dělám šachy, víte o tom? Psal jsem o tom? O šachách sním, o šachách bdím, šachy vyplňují mou mysl jako skoti trabant, když do něho hodíte minci. Všechno se točí okolo šachů, šachy zabírají většinu mého dne. Už několik týdnů, neřku-li měsíců. Královská hra, bílé a černé čtverce s figurami. Šachovnice s šachovými figurami. Král, dáma, věž, jezdec, střelec, pěšec. Neboli král, královna, věž, kůň, střelec, pěšák (pinčl a tak dál). A abstraktní Figurka. Bily hrac ma sach, Cerny hrac ma sach. Šachy, šach, šachy!A zítra jedu na turnaj. Víte v čem? Ve volejbalu :-).

Zítra je totiž vikariátní volejbal v Červeném Kostelci. Jezdím tam už léta, pojedu i zítra (ačkoliv z toho mám černé svědomí, protože hned příští týden píšu nějaké zápočtové a nějaké zkouškové písemky) a už se těším :-).

Zpět k šachům (haha, snad jste nemysleli, že se z toho vyvléknete?). Tento semestr máme (mimo jiné) předmět Programování v jazyce Java (žádná Jawa, prosím) (jenom takové připomenutí pro ty, kteří se snad v minulosti v mých výčtech předmětů ztratili). A jedním z podmínek splnění předmětu je semestrální práce (napsat program v Javě, nečekaně) a protože je to od letoška spojeno s předmětem Objektové modelování (jak to jen vysvětlit... tak nějak velmi zjednodušeně řekněme, že to je předmět o tom, jak se správně píšou programy v jazycích, jako je i Java), tak na tu práci je plno požadavků. Mraky, abych byl přesnější. A já si zvolil (chvíle napětí...) šachy.

Bez umělé inteligence, aby bylo jasno. Tu tam hodlám dodělat v rámci nějaké další semestrálky (to byl záměr, abych nemusel pořád vymejšlet nové a nové úlohy. Už jsem dělal textové RPG (o gladiátorech) (tam inteligence nebyla potřeba), textové lodě (tam byla inteligence velmi primitivní - shoot at random :-)) a teď ty šachy). Tentokrát i s grafikou (ačkoliv ASCII tabulka obsahuje i znaky pro šachové figurky, zvlášť pro bílé a zvlášť pro černé) (a taky s historií tahů a následným exportem do externího souboru - abych učinil zadost požadavkům "práce s kolekcí" a "práce se soubory"). Figurky jsem upytlačil na Googlu a začal se učit s AWTčkem (místní Javovští znalci jistě v tuto chvíli třeští oči a nechápou, proč nepoužívám SWING, ale tuto debatu bych odložil na jindy) a hlavně začal tvořit algoritmy.

Abych pravdu řekl, původně jsem myslel, že to bude o něco jednodušší :-). Ačkoliv spousta problémů plyne z toho, že šachovnice je dvourozměrný pole figurek a musím pořád hlídat NullPointy.
A navíc než jsem vyřešil, jak uhlídat šach (nejenom když něco míří na krále, ale i když se něco hejbne a tím pádem začne něco mířit na krále a nebo místa kam král nemůže a které figurky se můžou hýbat, když je šach) a nebo taková obyčejná rošáda! Navíc jsem se rozhodl zamlčet existenci braní mimochodem :-). Ale to dodělám o prázdninách, protože mě sice napadá způsob, ale ten je tak trochu prasečí (a těch prasáren tam už pár mám, není potřeba přilívat olej do ohně... ačkoliv možná by se taky uplatnilo rčení o kapce v moři...).

Ještě potřebuju vyřešit mat. Totiž to se ukázalo být zatím jako největší problém. A taky výběr nové figury po tom, co pěšec dosáhne konce šachovnice, ale to během dneška dodělám.

Jedním z požadavků je také zálohování semestrálky do repositáře (na netu), což mě z počátku dost iritovalo, ale později jsem za to byl vděčen (konkrétně v případě kdy jsem vymyslel nový a úchvatný algoritmus na zjišťování šachů koněm, několikrát rychlejší a zjistil jsem, že mi po jeho implementaci skáče tolik vyjímek na tolika různých místech, že nejjednodušším řešením bylo vrátit se k algoritmu starému.

Dalším z požadavků je jednotkové testování (napsat testy, které by automaticky zkontrolovaly každý řádek kódu), což je sice v praxi věc užitečná, ale teď to jenom zdržuje a stejně si to ladím postupně sám.

A tak dále... Ale dost už šachů, už toho máte možná plný kecky (aspoň vidíte, jak se cejtím já) :-).

Zbytek příspěvku bude školy prostý. Možná.
Říkal jsem už, že nám tu na kolejích mají brzy zřídit zkušebnu? Prej jo, jak to bude doopravdy... Kdo ví?

Přemýšlím, co se událo v poslední době zajímavého a netýkalo se to školy. Asi nic extra. Takže vyčkávejte report z volejbalu, děti moje zlaté :-).

Takže se mějte hezky a milujte se a množte se!

PS: nechcete někdo koťátko?

Zobrazeno 1503×

Komentáře

Patrik Krupička (SirPesZ)

Čokoláda už je lepší.

Eleeshebat

Takže se nakonec nějak dohodneme, viď....?

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio